Drie Pijlers

Persoonlijk, warm en in de geest van de overledene.

AnderzAfscheid kijkt met een frisse blik naar het laatste afscheid en geeft meer inhoud in de uitvoering van ieders aandenken. Persoonlijk, warm en in de geest van de overledene. Door het aanbieden van troost geschenken zijn we bewust van de noodzaak van verduurzaming.

ONZE PIJLERS

Met de projecten Fee & Faja en Ke’Koon bundelen we onze krachten om te inspireren. Onze missie is mensen te ondersteunen in de omgang met de dood.

AnderzAfscheid

Persoonlijk, warm en in de geest van de overledene.

AnderzAfscheid kijkt met een frisse blik naar het laatste afscheid en geeft meer inhoud aan de uitvoering van ieders uitvaartwensen. Persoonlijk, warm en in de geest van de overledene. Daarnaast maken wij de huidige vormen van lijkbezorging duurzamer en zijn we bewust van de noodzaak van duurzame producten en diensten.

Ke’Koon

Ke’koon symboliseert een warm, knus en beschermend nest.

Door de goede medische zorg overlijden minder vroeggeboren baby’s dan voorheen. Gelukkig, want de impact van het overlijden van vroeggeborenen op ouders en naasten is immens. Om ouders te steunen en om de kindjes een waardig en mooi afscheid te geven is Ke’koon (cocoon) ontworpen.
De Ke’koon is een warm knus beschermend omhulsel, een nest, voor de te vroeggeboren baby. De ouders krijgen hiermee de mogelijkheid om op een unieke manier afscheid te nemen van hun kind. De Ke’koon kan ook thuis gebruikt worden, waardoor het mogelijk is je baby dichtbij je te hebben. Hiervoor zijn wel echter speciale voorzieningen nodig, die we graag met u bespreken.

Fee & Faja

Kinderen gaan anders om met rouw en verlies.

Jonge kinderen gaan anders om met rouw en verlies dan volwassenen. Zij verwerken het overlijden van een dierbare vaak meer in stukjes. Momenten van groot verdriet worden afgewisseld met momenten van spelen en plezier maken. Jonge kinderen uiten hun gevoelens van verdriet, boosheid en verwarring vaak ook op een andere manier, een manier die niet altijd goed is te herkennen als rouw. Het kan lastig zijn om kinderen in de rouw te bereiken, wat houdt ze bezig?
AnderzAfscheid wil een bijdrage leveren in het bespreekbaar maken van de dood en ontwikkelde Fee & Faja. Een stripverhaal waarin twee negenjarige hartsvriendinnen geconfronteerd worden met een plotseling overlijden. Het verhaal is niet alleen leuk en spannend om te lezen maar biedt ook steun en een middel om dit ingewikkelde thema aan te snijden bij jonge mensen. Door de prachtige afbeeldingen en de avonturen, die ontroerend maar ook luchtig zijn, kunnen ouders en leerkrachten het gesprek aangaan met kinderen. De lezer komt langs alle emoties die horen bij rouw en ziet hoe de vriendinnen omgaan met en vat proberen te krijgen op het complexe onderwerp de dood.
Je maakt o.a. kennis met hun ‘Troostboom’, schommel en prachtige prinsessentent aan een meer in een schilderachtig park. De strip is bedoeld voor jongere mensen maar ook volwassenen zullen genieten van hun ontdekkingsreis.

3 + 4 =

Waar vind je ons

Correspondentie adres

Rembrandtstraat 103
4625 CW
Bergen op Zoom
Nederland

+31 6 24 538 387
info@anderzafscheid.nl

Krakti: Uitvaartkist als symbool van Kracht 1 juli 1863 – 1 juli 2023

1 juli 1873 – 1 juli 2023, 150 jaar afschaffing van het slavernijverleden.

Na 150 jaar konden onze voorouders de ketenen doorbreken en leven in vrijheid.

Een vrijheid die hen 150 jaar geleden was afgenomen als mens. Ieder toen met een eigen identiteit, verhaal, cultuur, taal, naam en familie. Hier kwam abrupt een einde aan!

Velen overleefden de barre overtocht en werkten op het land als slaaf. Met deze duizenden doden gingen ook hun unieke verhalen mee. Verhalen die we niet meer kunnen vertellen!

De verhalen die nu verteld worden zijn van de overleveringen die alle ontberingen en vernederingen van tot slaafgemaakten doorstaan hebben.

Hoe uitzonderlijk is het dat wij als nazaten van deze slaafgemaakten het voorrecht hebben na 150 jaar te zeggen, Srafu fri fu katibo (Slaven vrij van de ketenen).

Voor de overlevenden maar ook voor hen die stierven heb ik een kist ontworpen met de naam: Krakti (Kracht).

De kist staat symbool voor Kracht:

  • Kracht voor hen die de overtocht overleefden.
  • Kracht voor de overledenen die hun geest hebben gegeven.
  • Kracht voor hen die de slavernij  overleefden.
  • Kracht voor de huidige generatie hun leven te leven.
  • Kracht onze voorouders te blijven eren.

Met deze kist wil ik onze voorouders (kabras) eren. Op deze wijze geven we alsnog uiting aan het (virtueel) begraven van hun zielen. Het geeft ons als nazaten troost en healing om de doorwerking die nu nog gaande is, in te passen in ons dagelijkse leven en identiteit.

Op de kist zijn symbolen verwerkt die ons slavernijverleden typeren, zo staat de bos met katoen symbool voor het werken op o.a. de katoenplantages. De ketting die deze bos samenbindt is gedrenkt met bloed van de ketenen die ons 150 jaar vasthielden. De vlinders staan voor de vrijheid die onze voorouders  verkregen. Een vrijheid die vele van hen bekochten met de dood! Maar ook koffie, cacao, bananen en suikerriet komen hier naar voren.

Het katoenenstof om de kist verzacht de hardheid van het hout en het feit dat vele van de slaafgemaakten niet de mogelijkheid hadden in een kist begraven te worden. Op deze wijze kunnen we ze met zacht- en tederheid symbolisch begraven.

Lobi Pasi No Abi Fara!
Regillio Ellensburg
AnderzAfscheid
www.anderzafscheid.nl